Vanligt förekommande frågor

Hur vårdar jag mina skor?

Vänligen besök sidan för skovård. Där finner du en skovårdsguide samt mer generella tips på hur du vårdar dina skor.

Vad är en läst?

En läst är till största del en form av en fot. Ovanlädret dras sedan över formen under tillverkningen och skapar då skons passform och utseende. Loake använde många olika typer av läster och passformer för att försöka tillgodose så många kunder som möjligt. Lästens namn eller nummer samt bredd indikeras oftast i produktbeskrivningen. Informationen är också oftast stämplad inuti skon.

Förklara skillnaden mellan de olika ovanläder vi använder?

Calf eller Full Grain Leather har inte slipats eller korrigerats for att ta bort fläckar eller dyligt. De är naturligt mjuka och flexibla, de har också förmågan att de andas väl. Sköter man ovanlädret rätt åldras de fint och får en härliga patina.

Polished eller “Corrected Grain”. Här har den naturliga ytan behandlats och man har lagt på ett så kallat “top coat” för att få en blankpolerad yta. Den här typen av ovanläder skyddar mer mot väta men utveklar inte samma patina som Calf eller Full Grain Leather. Det är också till en början ett hårdare material och en kortare period för att “gå in” skorna kan behövas.

Vad betyder MTO?

Made To Order (MTO) betyder att man som kund kan komponera sin egen modell med befintliga läster, material, sulor etc. I dagsläget sker detta endast mot våra återförsäljare eftersom minimiantalet för produktion är relativt höga. Många av de modeller märkta MTO som visas på denna hemsida är exklusiva för den Skandinaviska marknaden och är oftast tillverkade i begränsade upplagor.

Kan jag lägga på en gummisula på ett par skor med lädersula?

Överlag går det bra att lägga på en lättare gummisula på den randsydda lädersulan. Dock rekommenderar vi inte att göra detta då det kan rubba balansen i skon och skapa komplikationer. Vi kan under inga omständigheter ta ansvar för skor som genomgått modifikationer.

Vad är en Oxford?

En Oxford är en snörsko med stängd snörning där öppningen är sydd ner under en så kallad Vamp (en del av skons ovanläder).

Vad är en Derby?

En Derby (även kallad Gibson) är en snörsko med öppen snörning där plösarna är sydda ovanpå skons Vamp (en del av skons ovanläder).

Förklaring till de olika passformerna.

Engelskt tillverkade herrskor är generellt producerade i passformerna E, F, G och H. Dessa förklaras lättast:

E = Smalare
F = Medium
G = Vid
H = Extra Vid

Majoriteten av våra modeller tillverkas i F. Enligt statistiken har det visat sig att det är denna passform som lämpar sig bäst för majoriteten av världens män. Vi erbjuder även ett stort utbud av modeller med passformen G.